Trainen en coachen van jeugd gericht op een gezonde leefstijl

School--judo (276)

Kinderen op jonge leeftijd al bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl zorgt voor een betere gezondheid op de lange termijn. Gezonde voeding en voldoende sporten en bewegen is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Een trainer van een sportvereniging kan hier een grote stimulerende rol in spelen. De trainer richt zich daarbij op zowel kinderen met als zonder overgewicht.

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


 

Hét belangrijkste thema van deze scholing is leefstijl. In dit thema komen gezonde voeding en het voldoende en verantwoord bewegen binnen de sportvereniging aan bod. Daarnaast leren deelnemers hoe ze sporters en hun ouders kunnen helpen gezond te leven buiten hun tijd in de sportvereniging. 

De trainer of coach speelt een belangrijke rol in het aanleren van gezonde gewoontes met betrekking tot voeding en bewegen. De positieve effecten van gezonde voeding en voldoende dagelijkse beweging en sport-specifiek trainen op de sportprestaties staan dan ook centraal. Trainers en coaches kunnen van grote betekenis zijn in het stimuleren van een gezonde leefstijl. Kinderen die al gezonde keuzes maken krijgen daarvoor een compliment en kinderen die dat niet doen probeer je als coach te stimuleren om kleine stapjes richting een gezond leefstijl te zetten.

De scholing is bedoeld voor trainercoaches/instructeurs die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen. Een diploma is niet vereist. De scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Trainen en coachen van jeugd gericht op een gezonde leefstijl is ontwikkeld in samenwerking met: Het Voedingscentrum, het Kenniscentrum Sport (voorheen NISB), Merem behandelcentrum Heideheuvel en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de training is er aandacht voor de verschillen tussen kinderen, zorgen voor een passend sportaanbod door middel van differentiatie, rekening houdend met de omgeving, achtergrond, motieven en fysieke gesteldheid van de sporters. We gaan uit van het talent en de interesse die de sporters hebben.

Leren de pupillen in hun kracht te zetten en plezier en succes laten ervaren in de sport. En dat een gezonde leefstijl bij draagt aan hun gezondheid, aan een goede motorische-, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling, betere sportprestaties en aan blijvende sportdeelname van kinderen.

Ook is er aandacht voor het aanbod in de sportkantine. Nog vaak hebben sportkantines een aanbod dat grotendeels bestaat uit ongezonde (vaak vet/suikerrijk) eet- en drinkwaren. Gelukkig gaan steeds meer sportkantines over naar een breder aanbod, waardoor kinderen voor, tijdens en na de training/wedstrijd ook kunnen kiezen voor minder ongezondere voeding. Een sportvereniging die haar sporters stimuleert gezonde keuzes te maken!

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in, en visie ontwikkelen over, de verschillende aspecten een gezonde leefstijl i.c.m. sporten;
  • Inzicht krijgen in gedrag en gedragsontwikkeling van jonge mensen;
  • Vaardigheden beheersen als trainer je sporters te adviseren en stimuleren op het gebied van gezonde leefstijl;
  • Trainingen kunnen afstemmen op behoeftes en mogelijkheden van al je sporters, waaronder ook diegene met (risico op) overgewicht.

De scholing is vooral gericht op bewustwording van eigen leefstijl en de voorbeeldrol van de trainer/coach. De deelnemers leren over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl, er is veel ruimte voor vragen en voorbeelden uit de praktijk. De scholing wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Duur van de scholing: 2 x 3 uur.

Hieronder vind je een overzicht van alle scholingen 'Trainen en coachen van jeugd gericht op een gezonde leefstijl'. Deelname aan deze scholing bedraagt €115,- maar is vrijgesteld van BTW. 
Vanaf 2019 kost deze scholing €120,-.

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: