wo 11 jan 2017
"Diversiteit moet je niet uitvergroten"

"Het is niet dat we alles rondom diversiteit uitvergroten. Absoluut niet." Alide Bakker, bestuurslid bij de Enschedese voetbalclub CVV Sparta, denkt zelfs dat het averechts werkt. "We willen een open sfeer, dat is vooral een kwestie van praten."

Om het gesprek op gang te brengen werkt de vereniging met een speciaal tenue: roze shirts met daarop de tekst ‘RESPECT’. "De B-teams waren de eersten die met het tenue aan speelden. Ze keken wel raar op en vroegen zich af waarom ze in roze shirts speelden. Voor de trainer aanleiding om het gesprek aan te gaan over diversiteit."

Zo werd er bijvoorbeeld gepraat over de sfeer binnen het team en de vereniging. "Ook binnen onze vereniging wordt er 'rooie' en 'homo' geroepen. Dat kan hard aankomen als je rood haar hebt of nog in de kast zit. Daar moeten we ons van bewust zijn. Zeker als we pretenderen een vereniging te zijn waar iedereen welkom is."

'Zoiets kan ook bij ons spelen'

De roze shirts zijn het resultaat van het verenigingstraject 'Sport voor iedereen'. "We wilden weten of Sparta wel echt de open vereniging is die het wil zijn."

Met trajectbegeleider Rutger-Jan Bevers organiseert Bakker een eerste bijeenkomst bij een van de leden thuis. "We wilden een aantal gevoelige thema’s aansnijden. Onderwerpen waarbij een huiselijke sfeer beter past dan de kilte van een bestuurskamer."

Tijdens de bijeenkomst wordt de aanwezige bestuurders, trainers en coaches een spiegel voorgehouden. Oud-korfbal international Casper Boom doet zijn verhaal. Boom heeft voor zijn teamgenoten jarenlang geheim gehouden dat hij homo is. Hij voelde zich niet veilig en was bang voor de reacties van zijn teamgenoten.

Daar schrokken de aanwezige bestuurders, trainers en ouders van. "Zoiets kan ook bij ons spelen, zonder dat we het in de gaten hebben", vertelt Bakker. "Dat wij ons op ons gemak voelen binnen de vereniging betekent blijkbaar niet dat iedereen zich veilig voelt."

Het moet geen ding worden

Dat de vereniging aan de slag moet met het thema 'diversiteit' is voor iedereen duidelijk na het horen van Booms verhaal. Maar het moet geen 'ding' worden. Het moet normaal zijn dat iedereen bij Sparta komt voetballen. Omgangsvormen bespreekbaar maken is de eerste stap.

Tijdens de vervolgbijeenkomst zoeken de Spartanen naar manieren om het onderwerp diversiteit op een luchtige manier aan te snijden. Het idee van de roze shirts ziet het daglicht. "De jeugd associeert roze niet meer direct met de gayscene. Tegenwoordig zie je steeds meer roze voetbalschoenen en Barcelona speelt zelfs in een roze shirt. Roze is mode."

Het plan oogst succes. De roze shirts brengen inderdaad het gesprek op gang. En belangrijker nog, spelers zijn zich bewuster van hun gedrag merkt Bakker op. "Aandacht voor verschillen tussen leden verbetert de sfeer. Een tijd kwam een speler over van een andere club uit Enschede. Hij liet onlangs doorschemeren zich vanaf dag een thuis te voelen bij Sparta."

>> Meer informatie over Sport voor iedereen.

Bovenstaande tekst is een bewerking van het in maart verschenen interview met Alide Bakker in Sport, Bestuur en Management.

Deel dit via: