do 07 jan 2016
Grotere en bredere betrokkenheid bij Platform Kader Breed!

Op dinsdag 1 december vond dit jaar het Platform kader Breed plaats op Papendal. Zoals elk jaar organiseert de Academie voor Sportkader het platform samen met een onderwijsinstelling. Dit jaar was de samenwerking logischerwijs met de HAN & CIOS Arnhem.

Maar liefst 120 deelnemers vanuit sportbonden, (mbo- en hbo) onderwijs en gemeenten kwamen in de ochtend bijeen in het Hotel & Congrescentrum op Papendal. Onder leiding van de enthousiaste dagvoorzitter Randy Rijke kwamen er tijdens het plenaire ochtenddeel verschillende onderwerpen naar voren. Ary Hordijk (programmamanager VSK) vertelde over de totstandkoming van het project ‘Naar een veiliger sportklimaat’: hij sprak over de succesfactoren tot nu toe, maar liet middels een mooie anekdote ook zien dat er nog velen stappen gezet kunnen worden. Vandaar, liet hij weten, dat het project met nog twee jaar verlengd wordt.

Ook werd het nieuwe ondernemingsdossier voor sportclubs gepresenteerd. Deze tool is in het leven geroepen om bestuurders van sportverenigingen te ontzorgen en de eerste signalen zijn uitermate positief (zie www.sport.nl/ondernemingsdossier)! De ochtend werd afgesloten door Bas van der Heijden met een krachtige toelichting over de nieuwe rapportages van de Sportkader- en Sportaanbiedersmonitor 2015. Uit de data blijkt dat er in de toekomst een cruciale rol voor sportkader in Nederland ligt.
Het middagdeel had net als vorig jaar een ‘parade’ karakter, wat ervoor zorgde dat er inhoudelijk meer de diepte in kon worden gegaan. Dit jaar waren er vier overkoepelende thema’s: VSK, bestuurlijke vernieuwing, de coach in de lerende omgeving en de toekomst van het opleiden van sportkader. Binnen deze thema’s werden door onderwijs, bonden en/of gemeente negentien verschillende workshops gegeven.

Zo vertelden onder andere de gemeenten Amsterdam en Eindoven over hun samenwerking met respectievelijk Academie van de Stad en Fontys Sporthogeschool om studenten in te zetten bij sportverenigingen. Verder werden er verschillende ASK-bijscholingen gegeven, keek men naar de toekomst van TC3 en TC5, werd er onder leiding van hoogleraren van de Universiteit Utrecht gediscussieerd over bestuurlijk uitdagingen en bestuurlijke diversiteit binnen verenigingen en vertelde de HAN over de zelfregulatie in de sportpraktijk.

Volgens velen was het wederom een inspirerende dag. Klik hier om de beschikbare presentatie te bekijken. Volgend jaar vindt ons Platform Kader Breed plaats op dinsdag 6 december. Zet het alvast in je agenda.

Mochten er vragen zijn dan kan er contact opgenomen worden met annelies.tromp@nocnsf.nl.
Deel dit via: