4 inzichten over trainerschap

Zwemtrainer 300x200

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor trainers en coaches. Tijdens deze scholing krijgen trainers handvatten om hun sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Ze kunnen hun eigen functioneren als trainer of coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


Tijdens de scholing ‘4 inzichten over trainerschap’ brengen trainers hun sterke én hun ontwikkelbare punten in kaart en reflecteren ze op hun eigen rol als trainer. Ze leren daardoor hoe ze hun kwaliteiten het beste kunt inzetten, ook in lastige situaties. Een voorbeeld hiervan is het aanspreken van sporters op hun gedrag, of sporters meer verantwoordelijkheid te geven tijdens een training waardoor ze zullen groeien als sporter en als mens.

De scholing is geschikt voor elke trainer die openstaat voor persoonlijke groei. Omdat ze reflecteren op hun eigen handelen, kunnen ook ervaren trainers zich tijdens deze sessie weer verder ontwikkelen in hun rol. De startende trainer vindt veel praktische handvaten om een veilig en plezierig sportklimaat te creëren voor zijn sporters. Het is wel belangrijk om enige praktijkervaring te hebben.

“Als je dit jaar slechts tijd hebt voor één scholing, volg dan ‘4 Inzichten voor inspirerend trainerschap’: het is de basis voor elke trainer en coach.” Mar Schuringa, docent ASK.

De scholing is bedoeld voor gevorderde en startende coaches en trainers, die aantoonbare ervaring hebben met het geven van trainingen. Deze scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Meer info

In deze video vind je meer informatie over de 4 inzichten voor inspirerend trainerschap:

Voorbereiding

Voorafgaand aan de scholing is een voorbereidende opdracht. De trainer kijkt een fragment over de basisbeginselen met betrekking tot de 4 inzichten: structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Ze beantwoorden een serie vragen over hun eigen rol als trainer. Een voorbeeld hiervan is ‘Waar krijg je energie van?’ en ‘Hoe zie je jouw voorbeeldrol als trainer?’. Tevens vullen ze een zelfscan in welke hun inzicht geeft in hun sterke en ontwikkelbare kwaliteiten.

De opdracht neemt totaal 45 tot 60 minuten in beslag en is verplicht. Zonder de voorbereiding, is er geen toegang tot deze scholing.

Programma

De voorbereidende opdracht levert de bouwstenen op die tijdens de scholing worden gebruikt. Niet alleen de input van de deelnemers, maar ook die van hun collega’s leveren casussen op die direct aan de praktijk worden ontleend. In één dagdeel wordt toegang tot jarenlange gezamenlijke praktijkervaring gegeven.

Behalve dat de trainers reflecteren op hun eigen rol als trainer, komt ook de samenhang tussen de vier inzichten aan de orde. Ze kunnen soms haaks op elkaar staan: iemand wilt structuur creëren, maar de sporters ook de ruimte geven. Of iemand wilt iedereen aandacht geven, terwijl ze met een grote groep aan de slag zijn. Deze voorbeelden en andere praktijkervaringen worden door de deelnemers ingebracht. Overigens leren ze hun kwaliteiten ook in te zetten zodat ze elkaar versterken: als iemand goed kunt structureren, kunnen ze de training bijvoorbeeld zó vormgeven dat ze aan het einde tijd over hebt om individuele sporters aandacht te geven.

Duur

De scholing bestaat uit één dagdeel van drie uur en een voorbereidende opdracht.

Na deze scholing

  • …weten deelnemers wat de 4 inzichten voor hun in hun rol als trainer of coach kunnen betekenen;
  • …hebben ze helder wat hun sterke en ontwikkelbare kwaliteiten zijn;
  • …beschikken ze over praktische handvaten om een sociaal veilig, inspirerend en stimulerend sportklimaat te creëren;
  • …nemen ze een arsenaal aan praktijkcasussen van collega’s mee naar huis!

Na afloop van de scholing ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname. Informeer bij de bijbehorende bond of deze bijscholing mogelijk licentiepunten oplevert.

Hieronder vind je een overzicht van alle scholingen '4 inzichten over trainerschap'. Deelname aan deze scholing bedraagt €70,- maar is vrijgesteld van BTW.

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: