Sporters met een verstandelijke beperking

gehandicapten-sport

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

Het verloop van sportwedstrijden is over het algemeen minder voorspelbaar en overzichtelijk. Je weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren. De tegenstander kan iets anders doen dan je verwacht, het scoreverloop kan tegenzitten en de scheidsrechter kan een al dan niet verkeerde beslissing nemen die wellicht van invloed is op de wedstrijd. Voor sporters met een verstandelijke handicap kan dit verwarrend zijn. Deze (bij)scholing leert je hoe je daar als sportleider op de juiste manier over kunt communiceren, zaken kunt concretiseren en - daar waar nodig en mogelijk - structuur kunt bieden.

De (bij)scholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen aan de doelgroep. Een diploma is niet vereist. Deze (bij)scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Meer info
Voorafgaand aan de bijscholing krijg je een reader en een praktijkopdracht om te oefenen opgestuurd.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Academie voor Sportkader via opleidingen@nocnsf.nl.

1 dagdeel

Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leer je wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip ‘totale communicatie’ inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke beperking. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunt geven.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking;
  • Visie kunnen verwoorden op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Op basis van inzicht in de doelgroep weten hoe je deze sporters kunt begeleiden;
  • Trainingen of lessen kunnen afstemmen op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Wedstrijdmogelijkheden kennen voor sporters met een verstandelijke beperking.

Je ontvangt na afloop van de (bij)scholing een bewijs van deelname. Informeer bij je bond of deze (bij)scholing mogelijk licentiepunten oplevert.

Hieronder vind je een overzicht van alle scholingen 'Sporters met een verstandelijke beperking'. Deelname aan deze scholing bedraagt €85,- maar is vrijgesteld van BTW.
Vanaf 2019 kost deze scholing €90,-.

 

DatumStatusBijeenkomstPlaats
Deel dit via: