Sporters met een verstandelijke beperking

gehandicapten-sport

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. De taak van een trainer-coach is om voor al de pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als iemand zich kan verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


 

Het verloop van sportwedstrijden is over het algemeen minder voorspelbaar en overzichtelijk. Iemand weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren. De tegenstander kan iets anders doen dan je verwacht, het scoreverloop kan tegenzitten en de scheidsrechter kan een al dan niet verkeerde beslissing nemen die wellicht van invloed is op de wedstrijd. Voor sporters met een verstandelijke handicap kan dit verwarrend zijn. Deze (bij)scholing leert deelnemers hoe ze daar als sportleider op de juiste manier over kunnen communiceren, zaken kunnen concretiseren en - daar waar nodig en mogelijk - structuur kunnen bieden.

De (bij)scholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen aan de doelgroep. Een diploma is niet vereist. Deze (bij)scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Meer info
Voorafgaand aan de bijscholing krijgen deelnemers een reader en een praktijkopdracht om te oefenen opgestuurd.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Academie voor Sportkader via opleidingen@nocnsf.nl.

1 dagdeel

Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leren deelnemers wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip ‘totale communicatie’ inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke beperking. Ook krijgen ze handvatten hoe ze sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunnen geven.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking;
  • Visie kunnen verwoorden op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Op basis van inzicht in de doelgroep weten hoe ze deze sporters kunnen begeleiden;
  • Trainingen of lessen kunnen afstemmen op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Wedstrijdmogelijkheden kennen voor sporters met een verstandelijke beperking.

Deelnemers ontvangen na afloop van de (bij)scholing een bewijs van deelname. Informeer bij de bond of deze (bij)scholing mogelijk licentiepunten oplevert.

Hieronder vind je een overzicht van alle scholingen 'Sporters met een verstandelijke beperking'. Deelname aan deze scholing bedraagt €85,- maar is vrijgesteld van BTW.
Vanaf 2019 kost deze scholing €90,-.

 

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: