Doping

Berlinger

Het zal een trainer maar gebeuren, dat een van zijn/haar sporters wordt betrapt op het gebruik van doping. Of het nu bewust is gedaan om beter te presteren, een ongelukje met vervuild vlees in het buitenland of een verkeerd ingevuld formulier: zijn naam is voor altijd ‘besmet’. Door goed op de hoogte te zijn van de dopingregels en je bewust te zijn van de mogelijke gevaren, kunnen trainers-coaches hun sporters behoeden voor een misstap die hun carrière (en die van de trainer!) enorm kan schaden.

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


 

Iedere trainer die met topsporters werkt, zou zich eigenlijk moeten verdiepen in de dopingregels. Het is goed om te weten hoe iemand dispensatie kunt aanvragen bij het gebruik van medicijnen, maar óók wat de gevolgen kunnen zijn van het roken van een jointje. Bovendien heeft een sporter bepaalde plichten, maar ook rechten bij een dopingcontrole. Een goed geïnformeerde trainer kan zijn sporter(s) in dat opzicht beter bijstaan, zowel preventief als bij een eventuele positieve controle. 

Overigens is het voor alle bij NOC*NSF geregistreerde topsporters en talenten, coaches en begeleiders ook verplicht om op de hoogte zijn van de rechten en plichten van de World Anti-Doping Code. Deze bijscholing van een dagdeel, die wordt geleid door een expert van de Nederlandse Dopingautoriteit, is dus eigenlijk een must voor iedere trainer of andere begeleider van topsporters en talenten.

De bijscholing is bedoeld voor trainers die een opleiding op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond hebben doorlopen of bezig zijn deze te volgen, alsmede voor sportleiders zonder diploma die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van trainingen aan topsporters.

Meer info
Voorafgaand aan de bijscholing kunnen deelnemers een e-learning module doorlopen. Deze module kan helpen bij het formuleren van leervragen en om inzicht te krijgen in de thematiek die tijdens de bijscholing wordt behandeld. Tevens bevat de module enkele praktijkopdrachten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Dopingautoriteit via dopingvragen@dopingautoriteit.nl.

Duur: 1 dagdeel

De bijscholing is opgezet om trainers te informeren over het actuele antidopingbeleid. Trainers komen te weten wat wel en niet mag en leren hoe ze het beste kunnen handelen als hun sporter een ‘middeltje’ heeft gevonden dat prestatieverhogend zou moeten werken.

In een korte voorstelronde kunnen de deelnemers aan de bijscholing hun verwachtingen en leervragen uitspreken. Aan de hand van verschillende dilemma’s ga je vervolgens in groepen discussiëren over de thematiek. Na een korte pauze presenteren de groepen hun uitkomsten en wordt er een link gelegd naar de theorie.

Leerdoelen

  • Kennis uitbreiden/actualiseren op het gebied van doping;
  • Weten hoe iemand moet handelen in bepaalde situaties die met doping te maken hebben; 
  • Een mening vormen over bepaalde dilemma’s als het gaat om doping.

Na afloop ontvangen deelnemers een bewijs van deelname. Informeer bij de bond of iemand voor deze bijscholing licentiepunten krijgt.

Deze (bij)scholing wordt aangeboden door de dopingautoriteit. Voor meer informatie www.dopingautoriteit.nl.
Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: