Een beetje opvoeder

een beetje opvoeder main

Training geven en coachen van een team of individu is leuk én een hele uitdaging. Van dartelende dromerige jonge huppelmeisjes in een mooie nieuwe outfit en wild rondrennende mannetjes bij de jongste jeugd, tot ongemotiveerde, niet goed luisterende of niet te sturen oudere kinderen. Meidenvenijn, grote emoties of grote monden, gedoe in het team, het kan allemaal voorkomen met een groep kinderen.

Dat is een hele kunst, dat begeleiden van jonge sporters. Inspiratie en hulp daarbij kan soms heel handig zijn. In deze online scholing gaan de deelnemers daarmee aan de slag, zodat zij vol energie en ideeën kunnen coachen en training geven.

Bij coachen en trainen van jongeren en kinderen komt dus ook een beetje opvoeden om de hoek kijken. Naast de ouders en leerkrachten is de coach of trainer tijdens het sporten degene die de kinderen in het gareel moeten houden en die het optimale eruit kan halen. Uit onderzoek blijkt dat de trainer een sleutelrol speelt bij het creëren van een plezierig sportklimaat.

Aan de slag met juist dat stuk dat niets met technische, tactische of organisatorische vaardigheden en zaken te maken heeft. Met het pedagogische stuk dat o zo belangrijk is om binnen het sporten veel plezier te beleven en te groeien en van daaruit ook nog eens te presteren. Zowel voor de kinderen als voor de trainer. Als dat op een goede manier lukt, is het zowel voor de kinderen als voor de trainer geweldig! En beleeft iedereen veel plezier aan het sporten.

Voor wie is deze scholing?
De online scholing 'Een beetje opvoeder' is nuttig voor elke coach of trainer van jeugdsporters. Deelnemers leren belangrijke didactische en pedagogische vaardigheden om het beste uit kinderen te halen.

Voor alle jeugdsporters?
De scholing is geschikt als iemand met kinderen van 7 tot en met 16 jaar werkt. Iets ouder of jonger kan natuurlijk ook.

Voor elke trainer of coach?
Ja! Of iemand nu de jongste sporters begeleidt of aan de slag gaat met pubers. Of de deelnemer zelf beginnend is of ervaren. Of iemand in een dorp actief is of in een grote stad. Of ze een topteam leiden of een beginnende groep.

Voor élke sport?
Ja! Deze scholing is ontwikkeld voor coaches en trainers in elke sport. Daardoor komen deelnemers misschien in de voorbeelden termen tegen die niet (precies) passen bij zijn/haar sport. De basistips en theorie zijn op elke sport van toepassing.

Programma

De online scholing bestaat uit 3 blokken met onderwerpen die bij elkaar horen:

 • De basis van training/coaching
  Bestaat uit verschillende onderdelen waar deelnemers basisinformatie vandaan halen en de theorieën waar deze scholing op gebaseerd is.
 • De vier inzichten
  Gaan dieper in op de inzichten en geven door middel van opdrachten en leuke filmpjes meer inzicht.
 • Sporten en emoties
  Geeft vooral veel hulpvolle tips hoe iemand met emoties kunt omgaan, hoe de trainers met ouders kunnen omgaan en hoe ze met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunnen omgaan.

Daarnaast staat in de online omgeving een uitleg over de scholing, bestaat de mogelijkheid om een zelfscan te doen en kunnen deelnemers een eindtoets maken. Niets in deze scholing is verplicht, maar er is wel een geadviseerde route. 

Leerdoelen

 • Beleven de kinderen nog meer plezier aan de coaching of training van de deelnemers!
 • Gaat het coachen of trainen makkelijker, beter én met meer plezier.
 • Halen deelnemers het allerbeste uit de kinderen die ze begeleiden.
 • Weten ze soepel om te gaan met lastige of stressvolle situaties.

Deelnemers ontvangen na afloop van de bijscholing een bewijs van deelname. Informeer bij de bond of deze bijscholing mogelijk licentiepunten oplevert. 

Organiseer je binnenkort een sportcafé, sportcongres óf wil je deze scholing bij jou in de buurt organiseren? Wij kunnen de scholing op maat leveren. Wanneer, waar en hoe het jou het beste uitkomt. Zo kunnen wij onze scholingen aanbieden in de vorm van een korte inspiratiesessie, een interactieve workshop of een scholing verspreid over meerdere dagdelen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@nocnsf.nl.

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: