Kansen van 50+ sport

We kennen ze allemaal, volwassenen die nu niet sporten maar dat eigenlijk wel zouden willen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel, juist ook vanaf 50 jaar en ouder, wel zou willen sporten. In deze workshop gaan we specifiek in op de groep 50plussers, niet vanwege de leeftijd, maar vanwege hun levensfase en om goed aan te sluiten op hun motieven en (fysieke) capaciteiten. Want sportaanbieders hebben veel te bieden aan deze groep. En het gaat om een grote groep*. 

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


 

Hoe organiseert een vereniging (sport)aanbod voor 50plussers? Zijn ze zich bewust van de mogelijkheden? Wellicht als geheel nieuwe doelgroep voor de club óf om nog meer 50plussers aan de club te binden? Wie zijn ze en wat willen ze? Kan de vereniging het sportaanbod meer kenbaar maken of misschien iets nieuws opzetten? Wellicht samen met sportverenigingen van andere takken van sport?

* Nederland vergrijst. Niet alleen wordt de groep 50plussers groter, maar ook worden de ouderen steeds ouder. Het aantal 65-plussers gaat van 2,8 miljoen in 2013 naar 3,8 miljoen in 2025. Volgens het CBS is in 2040 43% van bevolking 50plus.

Motieven 50 plussers

In deze workshop gaan we in op de zo diverse groep ‘50plusser’. Wat zijn hun motieven om te gaan sporten, hoe kan een vereniging ze het beste benaderen en waar moeten bestuurders op letten bij de organisatie van de activiteiten.

De workshop is bedoeld voor sportaanbieders die de intentie hebben om met 50plussport aan de slag te gaan of dat al doen en willen intensiveren. En voor sportaanbieders die willen samenwerken, o.a. met andere sporttakken.

Ook als een vereniging al deelnemers heeft in de leeftijdsgroep 50 jaar (en ouder) is het goed om aan de workshop mee te doen. Voor de vernieuwde inzichten, maar ook om collega-bestuurders te ontmoeten die hun aanpak met iemand willen delen. Bovendien gaan we expliciet in op het aangaan van samenwerking met andere sportverenigingen of organisaties in de buurt (b.v. zorgverleners, welzijns- of ouderenverenigingen). We staan stil hoe iemand zo’n samenwerking kunt opstarten en wat het kan opleveren.

Organisatie

De workshop is interactief, we gaan samen in gesprek, met afwisseling van nieuwe kennis/data, voorbeelden, discussie, uitwisselen van visie & ervaringen en korte opdrachten om de vertaling te kunnen maken naar de eigen club. De bedoeling is dat deelnemers na afloop meteen in de club de bevindingen kunnen delen en ze al voorzichtig keuzes hebben gemaakt waar de kansen voor de vereniging liggen en hoe ze dit kunnen aanpakken.

Over de experts:

De workshop wordt gegeven door een expert op 50plussport en een expert in samenwerking en veranderingsprocessen specifiek bij sportaanbieders.

Na afloop ontvangen deelnemers een stappenplan 50plussport, waarmee ze meteen aan de slag kunnen.

N.B. Bij bevestiging van deelname: We vragen je om een foto mee te nemen van een sportactiviteit die jullie al organiseren voor 50plussers of van een persoon uit de doelgroep waarvoor je iets wilt gaan organiseren.

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: