Scheidsrechterscoach

Scheidsrechters staan er vaak alleen voor. Tijdens de wedstrijd worden ze meestal nog wel geassisteerd door collega’s, grens- of lijnrechters of een jury, maar eenmaal thuis moeten ze het weer zelf doen. Geen teamgenoten om winst of verlies mee te delen, geen trainer die aangeeft wat er volgende keer beter kan. Deelnemers die ervaring met arbitrage hebben en die graag als klankbord willen fungeren voor hun (ex-)collega’s? Volg dan de scholing tot scheidsrechterscoach.

 

 


Wil je deze opleiding als individu volgen?

Onze nieuwe website sportopleidingen.nl is gelanceerd. Op dit vernieuwde platform vind je voortaan al onze opleidingen en (bijscholingen) voor individuele trainers, bestuurders, scheidsrechters, opleiders en vrijwilligers. Wil je deze opleiding als individu volgen? Ga dan naar www.sportopleidingen.nl.

Hier op www.academievoorsportkader.nl vind je al onze incompany opleidingen/scholingen die we op maat kunnen leveren. Wanneer, waar en hoe jou het beste uitkomt. Voor kleine en grote groepen.


 

Een scheidsrechterscoach begeleid de scheidsrechters die wekelijks hun hobby in de praktijk uitoefenen. Ze kijken niet alleen naar wedstrijdsituaties, maar focusen vooral op de mens achter de scheidsrechter. Ze helpen de scheidsrechter in het reflecteren van zijn of haar gedrag. Het gaat om een coachtraject voor de lange termijn (minimaal een jaar), zodat ze als coach ook een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een fundamentele ontwikkeling van de scheidsrechter. 

Positieve coaching zorgt ervoor dat prestaties van scheidsrechters verbeteren en dat geeft hen meer plezier in het fluiten. Als scheidsrechterscoach laten ze scheidsrechters nadenken over waar ze verantwoordelijk voor zijn, hoe ze zich gedragen en overkomen en hoe hun contact is met spelers en coaches voor, tijdens en na de wedstrijd. Ze leren kijken naar wat er goed gaat of beter kan en dat ook als zodanig te benoemen, eerlijk en concreet. Ook zijn ze in staat gedachten en doelstellingen van ‘hun’ scheidsrechters te vertalen naar de praktijk en hen aan te moedigen meer te bereiken dan ze normaal gesproken zonder coach zouden doen.

 

Met behulp van de opleiding tot scheidsrechterscoach ontwikkelen deelnemers competenties voor het voeren van een planning- en reflectiegesprek. Bovendien leren ze hoe ze moeten observeren en waarnemen. Om scheidsrechterscoach te worden, kan men de basisopleiding van drie dagdelen volgen. Het instroomniveau is minimaal scheidsrechter niveau 3 of aantoonbare ervaring met arbitrage.

3 dagdelen

Centraal in de opleiding tot scheidsrechterscoach staan de drie momenten waarop de coach wezenlijk bijdraagt aan het leren van de scheidsrechter: het planningsgesprek, het observeren en het reflectiegesprek. Men leert onder meer hoe een coachingsproces eruit ziet, hoe ze omgaan met een lastig planningsgesprek en hoe ze een stroperig reflectiegesprek weer vlot kunnen trekken.

Leerdoelen

  • Een planningsgesprek zo kunnen voeren dat een scheidsrechter en de deelnemer dezelfde leerfocus hebben;
  • Zo observeren dat ze de scheidsrechter in het reflectiegesprek een betrouwbaar beeld kunnen geven van zijn functioneren.
  • Een reflectiegesprek zo kunnen voeren, dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de scheidsrechter.

Informeer bij de bond of deze bijscholing mogelijk licentiepunten oplevert.

Deze scholing is aan te vragen via opleidingen@nocnsf.nl.

Er zijn geen bijeenkomsten.
Deel dit via: